Sprawozdanie z wycieczki do Oceanarium

Dnia 10.06.2014 r. przedszkolaki z Akademii Przedszkolaka w Kartuzach pojechały autokarem do Oceanarium w Gdyni. To piękne miejsce to polskie Muzeum Instytutu Rybackiego posiadające status ogrodu zoologicznego. Można tu zobaczyć niezwykłe gatunki ryb, płazów i gadów pochodzących z różnych rejonów świata np. z Afryki, Ameryki Północnej czy północy naszego kontynentu. Gatunki podzielone są na akwaria słodkowodne i morskie. Na trzech pietrach podziwiać można aż 1500 żywych osobników, a największe akwaria liczą nawet 10 000 litrów. Edukacja Morska swój program kieruje również do dzieci. Dlatego najpierw uczestniczyliśmy w warsztatach pt.”Edukacja przez zabawę”. Zobaczyliśmy tam film, który przedstawiał życie na rafie koralowej i tajemniczy świat głębin. Następnie udaliśmy się na zwiedzanie. Dzieci były zachwycone rybami o wielorakich kształtach, żarłocznymi piraniami, wielkimi żółwiami, pięknymi koralowcami i cudnymi muszlami. Wielkim zainteresowaniem cieszył się rekin, płaszczki oraz ogromna anakonda. Zanim udaliśmy się do autokaru przedszkolaki miały możliwość obserwowania statków zacumowanych w porcie.